>
Crónica
Ruta Seimeira de Vilagocende, A Fonsagrada.
Neste mes de marzo, o roteiro
achegásenos á Fonsagrada, para
visitar unha preciosa fervenza,
a de Vilagocende, e con esa
desculpa gozar dun rico cocido.
Toca madrugar pola distancia que
nos separa do inicio do roteiro.
Ao chegar á Fonsagrada,
tomámonos un café, para despois
dirixirnos ao comezo do roteiro,
está ben marcado o inicio, un
gran panel infórmanos da
fervenza. Baixamos por unha
pista de saburra, ancha, cunha
suave pendente, rodeados de
castiñeiros e carballos, ata a
fervenza, xa un pouco antes de
chegar oímos o ruído que fan, as
súas augas bravas ao caer desde
o alto, e vemos a parte máis
alta da caída da auga. Está
espectacular, cae unha gran
cortina de auga, que pulveriza
finas gotitas de auga que
humedecen todo, facemos a foto
de grupo e retrocedemos por onde
baixamos 200m, para coller o
desvío á esquerda e comezar o
ascenso, moi pronunciado, por
este fermoso bosque de
castiñeiros, carballos e acivros,
subimos serpenteando para salvar
o desnivel. Como as arbores
están sen follas, permítennos
gozar da panorámica, destas
montañas e vales. Chegamos á
primeira aldea de hoxe, Aldoman,
seguimos subindo cara ao Fito,
onde se nos unen os que desde a
fervenza subiron en bus para
librarse deste primeiro tramo
moi pronunciado. Camiñamos uns
metros pola estrada pasando á
beira dun forno de cal, para
coller o desvío á dereita, e por
un camiño de terra e herba,
cuberto de castiñeiros e
carballos, ir gañando altura aos
poucos. Pasamos por Rozabragada,
seguimos gozando dunhas belas
vistas, e chegamos á seguinte
aldea Fornos dá Cal, agora toca
un tramo con algo máis de
pendente, para coller a altura
suficiente que nos levara a
Granxa, xa vemos o final do noso
roteiro ao fondo, Paradanova, aí
temos o bus. Cambiámonos de
roupa, montámonos nel, e
dirixímonos ao Mesón Catro
Ventos, en Barbeitos, onde nos
espera un suculento cocido.
Grazas a todos por este
magnífico día.
Ata a próxima.
Saúdos.
Morís.